Для діагностики захворювань шлунково-кишкового тракту та обстеження органів травної системи лікарі застосовують багато методів, одним з найінформативніших з яких є гастроскопія. Завдяки цьому методу обстеження фахівець може отримати необхідні дані про стан внутрішніх органів, аби визначити правильний діагноз та обрати ефективну схему лікування. Отож у чому полягає суть гастроскопії та яку інформацію можна дізнатися за допомогою цього способу діагностики?
Що таке гастроскопія?
Гастроскопія – це ендоскопічне обстеження верхнього відділу шлунково-кишкового тракту, яке здійснюється за допомогою гастроскопа – спеціального медичного приладу, який виглядає як трубка, оснащена оптичною системою. Зокрема, під час проведення гастроскопії лікар детально вивчає особливості стравоходу, його слизової оболонки, шлунку та дванадцятипалої кишки.
Таке обстеження необхідне для виявлення різних захворювань травної системи, таких як гастрит, виразка шлунку, езофагіт, дуоденіт. До того ж гастроскопію застосовують при підозрі на наявність новоутворень або внутрішньої кровотечі.
Гастроскопія як метод дослідження шлунково-кишкового тракту
Гастроскопія, як метод вивчення особливостей органів шлунково-кишкового тракту, вирізняється з-поміж інших діагностичних методів своєю високою інформативністю та безпечністю. Показаннями до здійснення обстеження є захворювання травної системи, шлунково-кишкові кровотечі, а також недостатня інформативність іншої діагностичної процедури.
Хоча пацієнт може відчувати неприємні відчуття під час процедури, проте цей спосіб дозволяє отримати точну інформацію про стан внутрішніх органів, що є запорукою призначення ефективного лікування. Здійснення гастроскопії допоможе виявити різні захворювання на ранній стадії або ж запобігти їхньому розвитку, вчасно визначивши діагноз та застосувавши необхідні заходи під контролем лікаря для поліпшення стану здоров’я.
Кількість процедур необмежена, оскільки гастроскопія не має негативного впливу на здоров’я людини та вкрай рідко призводить до ускладнень.
Як відбувається гастроскопія?
Стандартне проведення гастроскопії полягає у введенні в рот пацієнта трубки гастроскопа. Для цього пацієнту, в положенні лежачи, необхідно затиснути зубами спеціальну капу. Варто розслабити м’язи та дихати лише носом. Протягом 7-15 хвилин лікар-ендоскопіст оцінює стан стравоходу, шлунку та дванадцятипалої кишки. За потреби можна зафіксувати зображення на знімках, аби мати змогу проаналізувати їх ще раз.
Гастроскопія також може здійснюватися під місцевою анестезією або в стані медикаментозної седації (сну). У першому випадку процедура триває не більше 10 хвилин. Якщо ж, спираючись на певні показання або за особистим бажанням пацієнта, ендоскопія проводиться уві сні, то анестезіолог ретельно обирає препарат та контролює стан пацієнта протягом усієї процедури. Одразу після вилучення гастроскопа, пацієнт прокидається, а для повного відновлення необхідно 15-20 хвилин.
Підготовка до гастроскопії
Підготовка до здійснення гастроскопії вимагає дотримання декількох правил:
- Зміни в харчуванні. Пацієнту необхідно за три дні до проведення обстеження вилучити з раціону продукти, які провокують підвищене газоутворення. Також важливо харчуватися невеликими порціями 4-5 разів на день, не переїдати та підтримувати водний баланс в організмі.
- Відмова від куріння, адже нікотин стимулює діяльність шлунково-кишкового тракту.
- Обмежити вживання їжі перед процедурою. Якщо гастроскопія запланована зранку, то останнє приймання їжі повинно бути ввечері. У випадку, якщо гастроскопія проводиться у другій половині дня, то дозволяється випити солодкий чай, але щонайменше за 6 годин до здійснення процедури. Дотримання цих правил необхідне, адже наявність їжі у шлунку унеможливлює отримання достовірної інформації про стан внутрішніх органів.
Пацієнту обов’язково варто повідомити лікаря про хронічні захворювання, наприклад діабет або алергічні реакції на певні препарати. Також варто зауважити, що проведення гастроскопії заборонене, якщо пацієнт має серцеву або дихальну недостатність та нестабільний стан.