Холестерин – один з головних героїв статей про здорове і правильне харчування. Про його шкоду, як і про його користь, написані тисячі текстів. При цьому багато хто впевнений, що холестерин – це все-таки погано. У будь-якому разі, саме в цьому нас намагаються переконати етикетки сотень продуктів, прикрашених помітним написом «Без холестерину».
Так чого в холестерині все-таки більше – користі чи шкоди? Спробуємо розібратися.
Холестерин – це ліпід, тобто, жир. 80% холестерину людський організм виробляє самостійно, цей холестерин називається ендогенним. Решту 20% ми отримуємо з їжею – екзогенний холестерин. А тепер те, на що, як правило, закривають очі автори статей – страшилок про шкоду холестерину: він дуже важливий для людини, оскільки є будівельним матеріалом для клітин організму і бере участь в метаболічних процесах. Завдяки йому не кристалізуються вуглеводні в мембранах. За участю холестерину утворюються естроген і андроген. Трансформація сонячного світла в вітамін D також відбувається за участю холестерину. І це лише невелика частина тих функцій, який він виконує в людському організмі.
Але підвищення рівня холестерину загрожує важкими захворюваннями і патологіями. Його надлишок, що відбувається через вживання в їжу кулінарних жирів, маргарину, ковбас, жирного м’яса і кисломолочних продуктів, веде до утворення в судинах і артеріях так званих бляшок, які призводять до розвитку таких патологій, як атеросклероз, інфаркт, інсульт, і навіть інфаркт міокарда.
Всього кілька десятиліть тому той же атеросклероз діагностували тільки у людей похилого віку. В останні ж роки ця хвороба дуже сильно помолодшала.
Крім неправильного харчування до підвищення рівня холестерину може призводити гіподинамія, викликана тим, що сучасна людина стає все менш активною і більшу частину свого часу проводить в сидячому положенні. Серед інших причин – зайва вага, куріння, надмірне вживання алкоголю. Підвищують холестерин і захворювання нирок, печінки, діабет, порушення функцій щитовидної залози, гіпертензія. Дуже часто підвищення холестерину викликає генетична схильність.
Чітких ознак того, чи підвищений рівень холестерину, немає. Зате симптоми існують у захворювань, розвиток яких провокує підвищений холестерин:
- звуження коронарних артерій серця;
- виникнення болю в ногах під час фізичних навантажень;
- поява ксантом- жовтих плям на шкірі.
Щоб дотримуватися балансу холестерину в крові необхідно правильно харчуватися. Намагайтеся вживати менше смаженої їжі – більше тушкуйте, готуйте їжу на пару, запікайте в духовці. Зменшіть кількість солі, цукру, масла. Замінити майонез оливковою олією, а сметану – знежиреним йогуртом. Там, де це можливо, вершкове масло рекомендують замінювати рослинним, а замість свинини і яловичини вживати курятину. І, звичайно ж, більше овочів і фруктів. Тим, хто проводить робочий день в офісі, необхідно збільшити кількість фізичних навантажень. Вони спалюють зайвий жир природним способом.
Найпростіший спосіб визначити, чи в нормі ваш холестерин – здати аналізи. У Запоріжжі це можна зробити в медичному діагностичному центрі «Юнімед». Консультації за телефонами:
+38 (061) 270-80-85, +38 (067) 350-27-07, +38 (050) 320-27-07