Що таке целіакія і чому виникає це захворювання?
Целіакія це порушення перетравлення в тонкій кишці глютену – білка, який міститься в пшениці. Близькі до глютену білки знаходяться і в інших злакових культурах – ячмені, житі. Люди, які страждають таким захворюванням як целіакія, не можуть вживати клейковину в будь-якому вигляді – пшеничний хліб, манну кашу, макарони. Глютен також використовують, як загущувач у багатьох промислових продуктах – кетчупах, морозиві і т.д. Ген, що несе схильність до розвитку целіакії, є у багатьох людей. Але розвивається вона нечасто – приблизно у 1 з 3 000. Виникає целіакія, якщо збігаються кілька чинників – спадкова схильність, аутоімунний процес у ворсинках тонкого кишечника і алергія на білок пшениці. Целіакію ще називають глютеновою ентеропатією. Тобто це порушення травлення після вживання глютену, який не сприймається організмом хворої людини, як продукт харчування. Це призводить до пошкодження слизової оболонки тонкої кишки, в ній розвиваються атрофічні зміни.
Целіакія – симптоми
Діагноз ставиться в середньому через 10 років після початку розвитку захворювання. У дітей ознаки цієї хвороби з’являються якраз після введення в прикорм пшеничної або манної каші, хлібобулочних виробів. Найчастіше глютенова ентеропатія протікає в легкій або стертій формі. Пацієнтів можуть різною мірою турбувати:
- дискомфорт в животі, відчуття здуття;
- випорожнення прискорені, пінисті, жирні, світло-жовтого, сірого або глинистого кольору;
- зниження перистальтики кишечника, його атонія, скупчення рідини;
- стан не поліпшується від неспецифічного лікування – прийому антибіотиків, ферментів, харчових добавок.
Через те, що при целіакії організм (особливо дитячий) недоотримує важливих нутрієнтів, з’являються і позакишкові симптоми:
- слабкість, млявість;
- втрата апетиту, схуднення;
- блідість, розвиток залізодефіцитної анемії;
- стоматит;
- поява висипань (герпетиформний дерматит Дьюрінга);
- набряки нижніх кінцівок;
- остеопороз, спонтанні переломи кісток;
- уповільнений фізичний і розумовий розвиток, затримка статевого дозрівання, безпліддя;
- можливий розвиток аутоімунного цукрового діабету 1 типу.
Лабораторна діагностика
У більшості випадків глютенова ентеропатія діагностується із запізненням, коли захворювання протікає вже у важкій формі і прогресує погіршення стану. Тому при наявності у дитини або дорослого симптомів порушення травлення слід звернутися до лікаря і пройти обстеження. Якщо є підозра на целіакію, необхідно зробити наступні лабораторні дослідження:
- аналізи калу – копрограма (покаже наявність жирних кислот і мила) та аналіз на дисбактеріоз кишечника (при целіакії нормальна кишкова мікрофлора буде порушена або зовсім не визначається);
- біохімічний аналіз крові (покаже зниження вмісту загального білка, холестерину, ліпідів, кальцію);
- золотий стандарт в діагностиці целіакії – визначення серологічних маркерів захворювання. Необхідне комплексне імунологічне дослідження – визначення антитіл до тканинної трансглютамінази (IgA, IgG), сумарних імуноглобулінів в сироватці крові. Ці тести надійно покажуть наявність генетичної непереносимості до білка пшениці – глютену;
- визначення маркерів остеопорозу – дезоксипіридиноліну і N-остеокальцину.
Де можна здати аналізи для діагностики целіакії?
Повний спектр біохімічних і імунологічних досліджень, які дозволять достовірно встановити діагноз глютенової непереносимості можна провести в сучасній лабораторії ІНВІТРО. Це незалежна медична компанія, яка використовує біотехнологічні методики та високоточне обладнання. Регулярна перевірка якості тест-систем забезпечує надійний результат, який можна отримати в максимально стислі терміни. Філіал лабораторного центру ІНВІТРО знаходиться в м. Запоріжжя за адресою пр. Маяковського, 11. Забір крові проводиться натщесерце за допомогою безпечних вакуумних систем. Перед здачею калу для копрограми відмовтеся від прийому проносних і ферментативних препаратів.
Отримання точних лабораторних даних дозволить правильно встановити діагноз і призначити максимально ефективне лікування.