Глютен – білкова молекула, яка міститься в злаках, в основному в пшениці, ячмені та житі. Зараз глютен став живильною речовиною, про який часто згадують через його зв’язки з різними захворюваннями. Нині глютенова хвороба або целіакія – це перше захворювання, яке приходить на розум, і найбільш відоме серед хвороб, пов’язаних з глютеном. Хоча поширеність целіакії варіює в різних країнах, зазвичай вона оцінюється як один випадок на 100-200 осіб.
Коли глютен нам ворог?
Целіакія – захворювання, при якому в людини розвивається імунна реакція на глютен, яка пошкоджує тонкий кишківник, що перешкоджає засвоєнню деяких поживних речовин (такий стан називається мальабсорбція).
Поразка кишківника часто викликає діарею, втому, втрату ваги, здуття живота та анемію і може привести до серйозних ускладнень. У дітей мальабсорбція може впливати на ріст та розвиток, крім того, викликає симптоми, які спостерігаються у дорослих. Від целіакії немає ліків, але для більшості людей дотримання суворої безглютенової дієти може допомогти впоратися з симптомами та сприяти загоєнню кишківника.
Целіакія, як правило, передається у спадок. Якщо хтось із членів вашої сім’ї страждає на це захворювання, запитайте свого лікаря, чи потрібно вам пройти обстеження. Також запитайте свого лікаря про тестування, якщо у вас або у когось з членів вашої сім’ї є фактори ризику розвитку целіакії, наприклад, діабет 1-го типу, аутоімунний тиреоїдит, хвороба Аддісона.
Кому потрібно виключати глютен з раціону?
Проконсультуйтеся з лікарем, якщо у вас діарея або дискомфорт в області живота, який триває більше двох тижнів. Зверніться до педіатра, якщо ваша дитина блідна, дратівлива, також якщо у нього здуття живота та об’ємний стілець з неприємним запахом. Обов’язково повідомите лікаря, перш ніж переходити на безглютенову дієту. Річ у тому, що якщо припинити або навіть просто зменшити кількість споживаного глютену до того, як провести тест на целіакію, результати тесту можуть бути неточними.
Чому не варто самостійно відмовлятися від глютеновмісних продуктів?
Тенденція до безглютенової дієти в розвинених країнах досягла 30% через широко поширеній ідеї про те, що глютен негативно впливає на здоров’я, навіть якщо не виявлено ніяких захворювань, пов’язаних з ним. Іноді навіть для схуднення віддають перевагу безглютеновій дієті. Обсяг ринку безглютенових продуктів швидко збільшується, але такі продукти значно дорожчі, що не дуже добре позначається на сімейному бюджеті.
Для підтримки такої дієти люди можуть продовжувати споживати звичайні продукти, включаючи молоко, м’ясо, овочі та фрукти, але іноді їм необхідно вибирати безглютенові продукти, що містять спеціально приготовлене борошно, вироблене промисловістю, замість продуктів, приготованих зі злаків (муки, хлібу та макаронів). Відомо, що ці спеціально вироблені продукти без глютену містять більш низький рівень білка, клітковини, заліза і вітамінів, включаючи фолієву кислоту, ніацин, тіамін та рибофлавін, а також більше вуглеводів та, отже, більше калорій. Безглютеновий хліб містить у 2 рази більше жиру в порівнянні зі звичайним хлібом, а макаронні вироби без глютену містять більш високий рівень вуглеводів та натрію.
Тому у людей, які дотримуються безглютенової дієти, часто визначається недостатнє споживання заліза, фолієвої кислоти, кальцію, селену, магнію, цинку, ніацину, тіаміну іта вітамінів A і D. Також стало відомо, що існує підвищений ризик смертності від серцево-судинних захворювань у людей, що знаходяться на безглютеновій дієті.
З цих причин не слід використовувати безглютенову дієту для схуднення або поліпшення здоров’я, якщо тільки лікар не підтвердить наявність у вас целіакії. У разі медичної необхідності (наприклад, алергія, целіакія, підвищена чутливість до глютену) слід використовувати безглютенову дієту під наглядом дієтолога, який має досвід в цій області, щоб запобігти дефіциту вітамінів та мінералів.