Як уберегти себе та дітей від кишкової інфекції в літній час?

Літо – це час, коли ми намагаємося якомога частіше бувати на природі. Шашлики, поїздки за місто, море свіжих фруктів і овочів – у такого проведення часу є не лише плюси, а й зворотний бік. Це кишкові інфекції. Адже спека – ідеальне середовище для розмноження бактерій. Тому влітку небезпека підхопити ГКІ (гостру кишкову інфекцію) підстерігає нас на кожному кроці.

За інформацією Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України, лише в період з 28 квітня по 4 травня 2017 року в місті зареєстровано 155 випадків захворювання на гострі кишкові інфекції. Велика частина хворих – діти. При цьому в 97 відсотках випадків факторами передачі ГКІ виступили продукти харчування.

У цій статті ми поговоримо про те, як в літню пору вберегтися від кишкових інфекцій вдома, в кафе, в магазині і під час поїздки на природу.

Головне правило для запобігання гострій кишковій інфекції, про яке не втомлюються говорити лікарі – суворе дотримання простих правил особистої гігієни. Зокрема, перед їжею і після відвідування вулиці слід мити руки з милом. Не слід залишати на плиті при кімнатній температурі готові продукти довше 2-3 годин. Необхідно ретельно мити овочі і фрукти, а м’ясо і морепродукти – як слід проварювати або прожарювати. Що стосується води, то краще пити бутильовану, а сиру воду – кип’ятити.

Якщо ж вирішили перекусити в місцях громадського харчування, зверніть увагу на наступні моменти: чи є в закладі умивальник для рук; чи знаходяться в холодильнику бутерброди, салати, кондитерські вироби; чи окремо  зберігаються сирі продукти і готові страви. Пам’ятайте, що підігрівання страв у мікрохвильовій печі не гарантує відсутність в них збудників ГКІ.

Літо – сезон фруктів і овочів. Причому вважається, що рослинність, куплена на ринку – значно смачніше і корисніше тієї, яка продається в супермаркетах. І якщо ви вирішили придбати пару кілограмів персиків і помідорів у вуличних торговців, хоча б не купуйте товар, який продається прямо з землі. Пам’ятайте, що, по-перше, овочам і фруктам має бути забезпечене належне зберігання, а, по-друге, за законом кожен продавець зобов’язаний пройти санмедобстеження. А це, в разі вуличної торгівлі, вкрай сумнівно. Особливо звертайте увагу на цей момент, якщо купуєте рибу або м’ясо.

І ще один нюанс: як би не хотілося спробувати фрукт або овоч одразу на ринку, щоб упевнитися в його стиглості, не робіть цього. Чистий зовнішній вигляд не означає відсутність мікробів.

Якщо в літню спеку ви вирішили вибратися до прохолодної водойми, не забувайте, що водосховища – улюблені місця проживання таких розповсюджуваних через воду інфекцій, як черевний тиф, дизентерія, холера, сальмонельоз. Тому купатися рекомендується лише в водоймах, перевірених санстанцією.

Що стосується прийому їжі на пляжі або в лісі, також слід дотримуватися простих правил: не класти продукти харчування на землю, не залишати їх на сонці, не використовувати двічі одноразовий посуд, контролювати, щоб на їжу не сідали мухи та інші комахи.

Якщо ж ви все-таки, незважаючи на всі запобіжні заходи, захворіли на ГКІ, негайно звертайтеся за допомогою до лікаря. Не варто займатися самолікуванням. Особливо, якщо виявили в калі сліди крові. Якщо ж кишкову інфекцію підхопила літня людина або дитина, діяти слід ще швидше. Кишкові захворювання ведуть до зневоднення організму, тоді як запас води в організмі дитини невеликий, а імунітет літніх людей загалом ослаблений.

Дотримання цих нескладних правил допоможе вам і вашим близьким зберегти своє здоров’я, а літо провести весело і незабутньо. Будьте здорові!